A sportinformatikai alkalmazás szerepe a sportsikerekben

2022. jan. 11.

 A sportvilág néhány évtizede lépett be a sporttudomány korszakába, a sportinformatikai alkalmazások és az új időszak technológiai megoldásai pedig egyre fejlődnek. A mozgásérzékelők és a számítógépes programok nyomon követik és elemzik a sportolók mozgásmintáit és erőkifejtését, míg a kémiai érzékelők új platformjai egyre több információval szolgálnak a sportolók fiziológiai felépítéséről. 

Az egyszerű, állandóan jelenlévő kérdőívek, felmérések, antropometriai mérések, mérlegelések és a pulzusmérés már bizonyították eredményességüket és napjainkra az edzéstervek és felkészülési programok alapvető és nélkülözhetetlen elemeivé váltak. 

Napjainkban mindezek az adatok számítógépes rendszerekbe kerülnek, és a sportmenedzsment visszafordíthatatlanul az adatokon és elemzéseken alapuló döntéshozatal felé halad, amelynek eredményeként maximalizálni lehet a sportolók teljesítményét és jelentősen csökkenteni a sportsérülések előfordulását. 

Fiatalok edzés közben

Befolyásolják a sportinformatikai szoftverek a sportsikereket?

 

Mivel a sportinformatikai rendszerek alkalmazása a sportszervezetek életében viszonylag új keletű, ennek a kérdésnek az eldöntésére még nem születtek kimerítő tanulmányok. Viszont tagadhatatlan, hogy az élsportolók személyre szabott és a végletekig optimalizált edzésterveket követnek, amelyet kiterjedt adatelemzés után állítottak össze a részükre – ilyen edzéstervek létrehozása részletes adatelemzés nélkül nem megvalósítható, és ezen a ponton már megjelenik az informatikai rendszerek létjogosultsága.

Vizsgáljuk meg kicsit alaposabban, melyik az a 10 tényező, amelyről általánosan elmondható, hogy közvetlen befolyással bír egy adott ország sportszervezeteinek sikereire:

 • Az első a megfelelő tehetségazonosítási technika, amely segítségével időben felismerhető a tehetség – és amelynek az az eredménye, hogy a tehetséges gyerekeket időben kiemelik a hobbi sportolók közül, és célzott tehetséggondozási program keretein belül nevelik.
 • A második fontos tényező a sportsikerek elérésében a kiemelt sportágak megfelelő és célzott finanszírozása.
 • Fontos, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a jól képzett sportszakemberek, edzők alkalmazása. Akiknek fontos, hogy a munkájuk során gyűjtött tapasztalataikat megfelelően  rendszerezzék, használják és ezzel még értékesebb, kompetensebb szakemberekké válva sikeres és eredményes sportolókat nevelhessenek.
 • A sportolókat támogató csapatnak is fejlődnie kell, ezért fokozni kell a sporttudomány, a sportorvoslás és az elemzési technológiák támogatását.
 • A tapasztalatszerzés és fejlődés érdekében a sportolókat minél több, magas színvonalú, nemzetközi sportversenyen ajánlott megmérettetni.
 • A kiemelt sportágak szervezeteinek világszínvonalú, nagy teljesítményű sportlétesítményeket, például edzőtermeket, tornatermeket, verseny helyszíneket ajánlott létrehozni, ezzel is támogatva a sportolókat a tapasztalatszerzésben és egyúttal lehetőséget adva a hazai közönségnek is, hogy jobban megismerje és támogassa az adott sportág versenyzőit.
 • A minőségi sportvezetői személyzet felvétele, képzése és megtartása is kiemelten fontos, mert egy sikeres sportoló mögött egy kompetens és szakértő csapat áll.
 • Nem elhanyagolható a folyamatos „audit” és folyamatos fejlesztési rendszerek bevezetése, a győzelemhez elengedhetetlen lépést tartani a sportszakági innovációkkal.
 • Ugyancsak elengedhetetlen beruházni a legmodernebb felszerelésbe, technológiába és informatikába, mert ezek a rendszerek nélkülözhetetlenek a tehetségmenedzsmentben és a sikeres edzéstervek kidolgozásában.
 • Ahhoz, hogy a tehetséggondozás és az utánpótlás nevelés eredményesen működjön, a rendszert jellemzően sportszervezeteken keresztül egységesen kell irányítani.

A fenti lista meghatározza azokat a tényezőket, amelyek megléte szükséges ahhoz, hogy egy adott sportszervezet sikereket érjen el. A felsorolt 10 listaelem legalább 3 pontja megemlíti a sportinformatikai megoldásokat, ezért levonható az a következtetés, hogy a sportsikerek szerves részét képezik a technológiai újításoknak és az elemzési rendszereknek. 

Ugyanakkor igaz az az állítás is, hogy a sportinformatikai rendszerek nem hoznak létre győzteseket, hanem egy esélyt adnak, egy magas színvonalú képzést és versenyképes környezetet biztosítanak. 


A sportinformatikai alkalmazás nem “termel” automatikusan bajnokokat, viszont a hiánya tagadhatatlanul lépésh
átrányba szorítja a sportszervezetet, mivel értékes időt vesz el mind az edzőktől, mind pedig a támogató csapattól és az adatfeldolgozás és az információk áramlása sem 100%-ig problémamentes.

Úszás oktatás

A sportinformatikai rendszer előnyei

 

Egy  sportinformatikai rendszer elsődleges célja lefektetni a tehetségmenedzsment alapjait és automatizálni az adminisztrációs folyamatokat.

Egy megfelelő sportinformatikai alkalmazás kiküszöböli a papírmunka nagy részét, ez pedig lehetővé teszi elsősorban az edzők, illetve a sportszervezet többi munkatársa számára, hogy arra koncentráljanak, ami a legfontosabb: vagyis a legjobb és legeredményesebb edzés biztosítására minden sportoló számára. 

Egy sportinformatikai alkalmazás nélkül a szervezet munkatársai könnyen elveszhetnek a papírmunkában – az évek során összegyűjtött és több rendszerben tárolt töredezett adatok nem jutnak el minden érintett személyhez, ez pedig félreértésekhez, nem megfelelő edzésprogramok kidolgozásához, és ezáltal pedig a sportolók esetleges teljesítmény romlásához vezethetnek. Egy jó alkalmazás pontosan ezt a gondot küszöböli ki, egy adatbázisban tárolja a sportoló minden fontos adatát, amelyhez a sportoló edzésében és felkészítésében érintett személy hozzáférhet.

A követhetetlen e-mail kommunikációk, az edzések, táborok, versenyek időpontja körüli konfúzió vagy a kifizetések elmaradása pedig a sportszervezet adminisztratív működésében okozhatnak fennakadást. Ezek az információk a sportszervezet működéséhez elengedhetetlenek, és ezért az edzők gyakran hosszú órákat töltenek adminisztrációval, a szövetség és a sportolók (illetve szülők és gondviselők) irányába történő adatszolgáltatással. Egy jó sportinformatikai alkalmazás viszont leegyszerűsíti, sok esetben pedig automatizálja ezeket az “időrabló” feladatokat, ezáltal pedig az edzők értékes időt nyernek, amit arra fordíthatnak, ami igazán fontos: a sportolókra.

A megfelelő sportinformatikai alkalmazás nem csak a fenti problémáknak az elkerülésében segít, hanem a sportolók nyilvántartásában, az edzéstervek készítésében, a bajnokságok és versenyek lebonyolításában, sportágtól függően a pályák és a tagok kezelésében, az átlátható és követhető kommunikációban is. A sportolók, a szülők és gondviselők, az edzők és szervezeti munkatársak számára is előnyös, ha a sportszervezet a megfelelő sportinformatikai alkalmazással rendelkezik, ugyanis használatával a szervezet: 

 • Időt takarít meg az adminisztrációs folyamatok automatizálásával
 • Minden érintetthez eljutnak a naprakész információk
 • A jelentések és az adatok mindig kéznél vannak
 • Kényelmes online hozzáférést tesz lehetővé mindenki számára

  Kickbox oktatás

Hogyan változtatja meg a technológia és az adatok a sportvilágot?

 

A technológia és az adatok elemzése kétségkívül egy új fejezetet nyit meg a versenysport világában. A sportinformatikai rendszerek alkalmazása pótolhatatlan eszköz a tehetségmenedzsmentben és mérföldkő a sportsikerhez vezető úton. Egy sportszervezet számára a kihívást az jelenti, hogy az adatokat a játéktéren és azon kívül is beépítsék az edzésprogramokba, ezzel pedig, végeredményben a győzelmi esélyeket növeljék. Ami a sportteljesítményt illeti, a technológia nem csak egy eszköz az adatgyűjtéshez, hanem a cél az, hogy teljesebb képet kapjunk az adott sportágról, és arról, hogy hogyan tud a sportoló vagy a csapat olyan helyzetbe kerülni, ahol nagyobb a valószínűsége a pontszerzésnek vagy más olyan elemeknek, amelyek növelhetik a csapat győzelmi esélyeit. 

A sportsikereken túl a technológia alkalmazásának és az adatok elemzésének gazdasági jelentősége is van. A technológiai fejlődés még több adatot hozott a felszínre a sporttal összefüggésben, és ez hatással van az egyes sportágak fejlődésére; a profi labdarúgás egy jó példa erre. Évekkel ezelőtt a labdarúgásban az uralkodó statisztikai mérőszám a lőtt gólok száma volt. A későbbiekben ez változott, nemcsak a gólok számát vették figyelembe, hanem a passzok és asszisztok száma is számítani kezdett. A mai profi labdarúgás pedig egyre kifinomultabb adatokat és mérőszámokat alkalmaz, ez pedig egy jó példa arra, hogy a statisztikák, a “big data” csak egy alapot jelent az átgondolt, kifinomult adatelemzéshez. 

A következő állítás nemcsak a labdarúgásra, hanem minden népszerű versenysportra vonatkozik: az adatelemzés jelentős szerepet játszik a sport üzleti oldalában, mivel a sport a rajongóktól függ, a szurkolók vonzereje nélkül a versenysport nem létezne a mai formájában. A versenysportnak, különösen a labdarúgásnak, óriási a  gazdasági hatása; ezért kiemelten fontos a játékosok sérüléseinek minimalizálása, ami nemcsak jobb sportteljesítményt, hanem ezáltal jobb üzleti modellt eredményez. 

Fociedzés

Összegzés

 

A sportinformatikai alkalmazás a versenyképes sportszervezet egyik alapkövetelménye. A rendszer komoly előnyt jelent mind a hatékony tehetségmenedzsmentben, mind pedig a szervezet olajozott működésében az automatizált adminisztrációs folyamatokon keresztül. A sportinformatikai rendszer segítséget nyújt a bajnokok nevelésében, lehetőséget teremt személyre szabott edzéstervek kidolgozásában, amellyel maximalizálható a sportolók teljesítménye. Világviszonylatban az egyre sikeresebb sportszervezetek a gazdasági piac egyre fontosabb szereplőivé válnak, ezen a szinten pedig elengedhetetlen a kiterjedt adatelemzésre és alapos kutatásokra felépített edzés programok és stratégiák alkalmazása.

 

Kérjük ossza meg cikkünket a kedvenc csatornáján, vagy küldje el ismerőseinek.

Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések

sportinformatika
Sportinformatika

Sportinformatika, ahogy mi látjuk

Sport és informatika A sport már ősidők óta átszövi az életünket, és bár nem szoktunk rá így tekinteni, de mostanra az egyik legmeghatározóbb iparággá vált a világon. Már régen nem

Tovább olvasom »

legyél mindig naprakész

Ne maradj le újdonságainkról

Scroll to Top