Egy sportegyesület működése: sportinformatikával az élvonalban

2022. jan. 20.

Egy sportegyesület működése akkor igazán hatékony, ha nem csak a sportolók és a sportági szakemberek, hanem a munkájukat összefogó technológia is élvonalbeli. 

Egy egységes rendszer, amely összehangolja és megkönnyíti a sportági szereplők mindennapos munkáját, lehetővé teszi a teljesítményadatok elemzését és ezáltal lépéselőnyhöz juttatja a hazai tehetségeket a világversenyeken: ez a jövőkép inspirálta a Telcotrend fejlesztőit a SmartSport sportinformatikai alkalmazás és előfutárának, a Kajak-Kenu Ablak névre keresztelt szoftver fejlesztésénél is. 

A Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjének, Sík Mártonnak a vendégcikke következik, aki bennfentesként követte végig a sportinformatikai megoldás bevezetésének pozitív hatásait.

Több évtizede az élvonalban

A kajak-kenu hazánk húzósportága: hosszú ideje kimagaslóan teljesít mind az utánpótlás, mind a felnőtt világversenyeken, olimpiákon. Az évtizedeken átívelő sikerek mögött többoldalú, tudatos és komoly munka áll, de ez nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetünk a karosszékben. A jövőbeli eredményességünk megtartása és további erősítése érdekében folyamatosan olyan új, korszerű módszereket és lehetőségeket kell kutatnunk és beépítenünk a napi szintű felkészülésbe, ami segít „tartani a tempót” az ellenfeleinkkel, illetve lehetőség szerint lépéselőnyhöz juttat bennünket akár hazai, akár nemzetközi szinten. E törekvés egyik legjobb, aktuális lehetősége napjainkban az informatika lépésről-lépésre történő bekapcsolása a sportszférába.

A Szegedi Vízisport Egyesület az ország egyik legjelentősebb kajak-kenu műhelye – 2021-ben a kiemelkedő olimpiai szereplés mellett ismét az országos bajnoki pontverseny győztese, tehát hazánk (egyik) legjobb klubja, és közel 700 fős taglétszámával az egyik legnagyobb is.

sportegyesület működése

Új irány, új távlatok

A klub szakemberei közül néhányan már hosszabb ideje figyelemmel voltunk az informatikai lehetőségekre, és öt évvel ezelőtt komoly lépéseket tettünk ebbe az irányba: sportágon belül abszolút újítóként elkezdtünk egy saját fejlesztésű adatbázis-rendszerben gondolkozni, ebben kértük a Telcotrend fejlesztőgárdájának a segítségét – felmerült ugyanis az igény, hogy a sportegyesület működése során keletkező sportágspecifikus és üzemeltetési adatokat egy „személyre szabott”, átlátható rendszerben kellene rögzíteni egy informatikai alkalmazás segítségével.

Itt fontos kiemelni, hogy a technikai és csapatsportok (tenisz, autósport, baseball, futball, stb.) már évtizedek óta élen járnak az informatikai eszközök sportszférában történő alkalmazásában, hiszen valós idejű adatok analízisével segíthetik az edző-versenyző felkészülését, támogathatják a bíró munkáját (videóbíró), és nagyban fokozhatják a nézői élményt is (pl. a szerva sebességének láthatóvá tétele a néző számára a képernyőn, valós időben).

A kajak-kenu sportban ugyanakkor néhány évvel ezelőttig nem volt tipikus az informatikai lehetőségek, eszközök jelenléte, alkalmazása, hiszen itt inkább az „edzői szem” és évtizedes tapasztalat volt az irányadó (és eredményt hozó) módszer. A világszínvonalú edzői tudás kiegészítése és erősítése érdekében mindenképpen szükség volt egy újítani akarásra, egy nyitottságra, és rengeteg munkaórára a „kísérletezéshez”, az alkalmazás létrehozásához, felépítéséhez, és az elsődleges eredmények bemutatásához. Erre kezdésként a rendszerben rejlő lehetőségek felfedése és az informatikai megoldás elfogadtatása miatt volt szükség.

Rendszer a sportegyesület működése mögött

A sportág elsőszámú vezetése hozzánk hasonlóan gondolkodott, és ezt az alulról jövő kezdeményezést egy közös összefogással támogatva dimenziókkal kibővítette, és a sportág teljes egésze számára elérhető rendszerré fejlesztette.

Az adatbázis testreszabásának folyamata lépésről-lépésre haladt, és mutatott egyre több teret, nyitott meg egyre több kaput, amelyek megkönnyítették a hétköznapokat. A célunk egy olyan, a sportegyesület működésére szabott adatbázis életre hívása volt, amely elsősorban a sportszakmai munkához szükséges elemzések elvégzését teszi lehetővé (létszámadatok, jelenléti arány, elvégzett edzésmunka, edzésen belüli képességfejlesztési arányok, felmérések eredményei, mindezekből statisztikák készítése, korosztályos átlagteljesítmény / maximális teljesítmény, csoportszintű eredmények, szakágak, nemek szerinti bontásban, egyéni sportolói monitoring, stb.).

sportegyesület működése

Új stratégia: megérzések helyett tények

Az elmúlt húsz év adatainak adatbázisba történő rögzítése, majd az adatok elemzése rávilágított arra, hogy a szubjektív meggyőződésünk és az objektív tények bizonyos esetekben eltérnek egymástól. Számos érdekes tapasztalat mellett hármat emelnék ki:

  1. azt figyeltük meg, hogy az állóképességi eredmények (Cooper-teszt) terén sikerült javulást elérnünk, míg az erőfejlesztés (húzódzkodás) háttérbe szorult. Ez önmagában ugyan nem ad választ arra a kérdésre, hogy ez szakmailag jó irány -e vagy sem, de világosan megmutatja, mi történt, és felhívja a figyelmet erre a tényre. Ezt a megállapítást húszezer mért adat analízisét követően tudtuk leszűrni.
  2. az adatok az egyéni tehetségmenedzsment körében azt is láthatóvá tették, hogy hogyan alakult a versenyzők edzéseken való megjelenése és szereplése, így azt is meg tudja mutatni, mit támaszthatunk feléjük elvárásként. Érdekes, hogy ez az adat sem azt az eredményt hozta, amelyet előzetesen gondoltunk, szubjektíve éreztünk.
  3. az adatelemzés rávilágított arra is, hogy a partneri együttműködéseink során melyik iskola az, amelyik a legtöbb sikeres versenyzőt adja, hiszen nyomon követhetővé vált, hogy bizonyos intézményekbe járó sportolóink sokkal jobb eredményességi adatokkal bírnak. Ez utóbbi elem például a jövőbeli stratégiánk irányát is befolyásolja. 

Természetesen az adatok elemzése során számos példa igazolja azt is, hogy a szubjektív edzői tapasztalat, az „edzői szem” megegyezik az objektíven mért eredményekkel. Ezekben az esetekben az a jó, hogy az informatika által megerősítést kapunk arról, hogy a szakmai irányaink helyesek. 

Adatokból összefüggések

Az edzők körében nem volt teljesen zökkenőmentes az alkalmazás fogadtatása, de a szakma hamarosan belátta, hogy hosszú távon egy olyan platformot tudunk építeni, amely elképesztő mennyiségű többletinformációt biztosít. Ez az információmennyiség továbbképzésekkel, know-how megosztással kiegészítve egy jelentős, életszerű, gyakorlatban alkalmazható tudásbázist biztosít az edzőink számára is, amelynek segítségével tervezhetőbbé válik a jövő – ez pedig eredményességben lesz mérhető.

Egy egészséges versenyhelyzetben az is cél kell legyen, hogy valamennyi adat dokumentált, elemezhető, visszakereshető, kézzel fogható legyen – ezek összességéből a megfelelő elemzésekkel levonhatóak a következtetések és meghatározhatóvá válik a helyes szakmai irány, illetve a sportági fejlődés hosszú távon egy magasabb dinamikával tud felfelé haladni.

Ez a mesterséges intelligenciával megtámogatott tehetségazonosítás alapja, a rendszerben minden feltétel adott, hogy idővel megvalósuljon ez  a jövőbeli fejlesztési irány – egy ilyen sportinformatikai alkalmazás igazi húzóerővé válhat a sportegyesület működése során.

Szintlépés a sportág életében

Az alkalmazás bevezetésével a sportágspecifikus, szűk értelemben vett szakmai adatok rögzítése és elemzése mellett a klub üzemeltetését is támogatni kívántuk, hiszen a tagi adatok nyilvántartásától kezdve a tagdíj-befizetéseken át a versenyengedélyekkel kapcsolatos érvényességi időig transzparenssé és pontosan nyomon követhetővé kellett tenni az információkat.

sportegyesület működése

Egy ilyen alkalmazás összességében a sportegyesület és a sportág egészének működését tehát mind sportszakmai oldalról, mind üzemeltetési oldalról is támogathatja.

Mindezek együttesen azt eredményezik, hogy a versenyeredményt fokozó szakmai munka támogatása mellett objektív adatokon és tényeken alapuló, transzparens kommunikációt tudunk folytatni a tagok, a szülők, az önkormányzat, a támogatók, valamint a szponzorok felé is.

Emellett a sportágat összefogó adatbázis mellett vannak egyéni, akár edzőre, akár csoportra vagy egyesületre szabott, kisebb alkalmazások is a kajak-kenun belül, amelyek közül néhány már képes a nagy rendszerünkkel kommunikálni (pl. az egyik fajta pulzusmérő óra adatai megjeleníthetőek, elemezhetőek). A cél az, hogy a bevált és a sportágat hasznosan szolgáló rendszerek interfészként együttesen tudjanakkommunikálni és a mért adataik – úgymint a lapáterőmérő szenzor adatai, a csapásszámok, a vízfogás dőlésszöge, a hajómozgás, a gyorsulási adatok, a laktátszint, stb. – elérhetőek és elemezhetőek legyenek egyazon alkalmazáson belül.

Röviden: napról-napra nagyobb és gyorsabb online adatelérés biztosítása a sportszakma segítése érdekében – ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a sportegyesület működése hatékonyabbá váljon.

Messze még a célvonal, de lépéselőnyben vagyunk

sportegyesület működése

Természetesen érezzük azt, hogy az út elején tartunk, de a sportegyesület működése már most észrevehető javuláson ment keresztül.  A befektetett munkánk szép eredményeket hozott, hiszen részben rendszerbe kerültek az adatok, elemezhetővé váltak és rávilágítanak bizonyos tényekre, összefüggésekre.

A minőségi edzésmunka, az edzésre fordított idő, a precizitás, az edző és versenyző személye, az elfáradás, az akarat, a vérverejték mind-mind nélkülözhetetlenek a kimagasló sporteredmények eléréséhez. Ha viszont mindezt még jobban, még precízebben, még kontrolláltabban, csúcsminőségben szeretnénk végezni a mai kor versenyelvárásainak megfelelően, elengedhetetlen és nélkülözhetetlen az, hogy csoportokra és egyénekre bontva használjuk a versenysport adatait, eredményeit a továbblépéshez, fejlődéshez. A Szegedi Vízisport Egyesület működtetése során továbbra is nagy erőkkel leszünk azon, hogy éljünk az informatika által adott lehetőségekkel – jó példaként tekintünk a más, nagyobb tőkével bíró sportágakra, ahol ez már a mindennapok része.

Sík Márton

Szakmai vezető, Szegedi Vízisport Egyesület

A Kajak-Kenu Ablak sikere és a sportszakértőkkel folytatott szoros együttműködés kulcsszerepet játszott a SmartSport fejlesztésénél: most már bármelyik sportágra szabadon alakítható alkalmazásunk, hogy eredményesebbé tegye a magyar sportéletet.  

 

Kérjük ossza meg cikkünket a kedvenc csatornáján, vagy küldje el ismerőseinek.

Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Hasonló bejegyzések

sportinformatika
Sportinformatika

Sportinformatika, ahogy mi látjuk

Sport és informatika A sport már ősidők óta átszövi az életünket, és bár nem szoktunk rá így tekinteni, de mostanra az egyik legmeghatározóbb iparággá vált a világon. Már régen nem

Tovább olvasom »

legyél mindig naprakész

Ne maradj le újdonságainkról

Scroll to Top