A tehetségmenedzsment alapjai a sport világában

2021. okt. 01.

A tehetségmenedzsment alapjai a vállalati és a sportéletben is sok hasonlóságot mutat. A Telcotrend-nél több éve foglalkozunk fiatal, tehetséges szoftverfejlesztőkkel, megtartásukra, motiválásukra, fejlődési görbéjük nyomon követésére komoly figyelmet fordítunk: így nőtt idővel 110 főre tapasztalt fejlesztő gárdánk. 

Ezt a tudást, amelyet az évek során a tehetségmenedzsmentben elsajátítottunk, hatékonyan fel tudtuk használni a sportágfüggetlen sportmenedzsment rendszerünk, a SmartSport fejlesztésénél is. Szorosan együttműködve a Magyar Kajak-Kenu Sportszövetséggel, sok párhuzamot találtunk a vállalati és a sportszervezeti tehetségmenedzsment között, amely nagy segítséget jelentett először a sportágspecifikus Kajak-Kenu Ablak, később a sportágfüggetlen SmartSport alkalmazásának fejlesztésénél. Az együttműködés részleteiről esettanulmányunkban írunk bővebben.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a korábban sportolói múlttal rendelkező munkavállalók jelentős versenyelőnnyel indulnak a munkaerőpiacon. Akár az üzlet, akár a sport világát nézzük, a tehetségmenedzsment alapjai nagyon hasonlóak, ugyanis mindkét esetben a tehetségmenedzsment egy út. 

Írásunk célja bemutatni, hogy hogyan támogathatja ezt az utat egy sportinformatikai szoftver, a SmartSport. 

tehetségmenedzsment alapjai

Tehetségekből bajnokok

A tehetségmenedzsment egy út, amelynek az elején az ígéretes sportolók, a végén sikeres bajnokok állnak. Ez az út nem versenyfutás, nem a célszalag átszakítása és a bajnoki cím elnyerése a lényeg, hanem olyan kvalitások elsajátítása, ami egy ígéretes tehetséget valóban bajnokká érlel:

 • kitartanak a célig
 • jól osztják be az idejüket
 • megbirkóznak a kudarccal
 • vállalják a felelősséget
 • igazi csapatjátékosok
 • folyamatosan fejlődni akarnak
 • bírják a kritikát.

Olyan jellemvonások ezek, amelyek akár a sportban, akár később a munkaerőpiacon a siker alapját szolgáltatják. Bár egyes sportágaknál és egyénenként eltérő a fejlődési görbe, ezek a személyiségjegyek vezetnek el a dobogó tetejére. A fizikai edzettség és a technikai készségek mellett a mentális, pszichés vetület döntő szerepet játszik a sportsikerekben.

Az egyéni elhatározás, a sportszakmai támogatás és a kiváló edzők mind-mind hozzájárulnak ezeknek a képességeknek a kialakulásához, ugyanakkor egy sportinformatikai rendszer is nagyban hozzájárulhat a tudatos és eredményes fejlesztésükhöz, amennyiben megfelelő keretet és nyomon követhető rendszert biztosít a sportági szereplők számára.

A tehetségmenedzsment tehát egy út, amelynek az irányát meghatározni komoly felelősséggel járó feladat. Ugyanakkor az első és legfontosabb lépés, hogy az ígéretes sportolóknak lehetőséget biztosítsunk, hogy egyáltalán el tudjanak indulni ezen az úton.

tehetségmenedzsment alapjai

Teret kell adni: a tehetség az elején csak lehetőség

Akár céges akár sportszervezeti tehetségmenedzsmentről beszélünk, a fejlődésnek, a növekedésnek kell teret engedni: meg kell teremteni a lehetőséget, hogy az ígéretes sportolók bizonyítani tudjanak. 

A nagyobb vállalatok esetében ez a tér a tehetségmenedzsment programokban, mentori- és értékelési rendszer kialakításában nyilvánul meg, amelyet éves, vagy akár negyedéves szinten monitoroznak. 

A sportban ugyanakkor sok helyen még mindig hiányzik egy olyan egységes rendszer, ahol nyomon követhető lenne az út. 

Több szoftverben, több nyilvántartói rendszerben található meg az a szétszórt funkcionalitás, amelyet egységesítve, jobban összpontosíthatnának a céljaikra az egyes sportági szereplők.

A SmartSport küldetése, hogy lehetőséget és teret adjon a tehetségeknek a fejlődésre: virtuális teret nyújtva a sportág szereplőinek, hogy munkájukat egységes rendszerben, hatékonyan tudják nyomon követni, a figyelmüket ezáltal maximálisan a felkészülésre és a teljesítményük javítására összpontosíthassák. 

Ez a tehetségmenedzsment alapja: lehetőséget és teret biztosítani a fejlődésre, minden rendelkezésünkre álló eszközzel. 

Mire ad lehetőséget a SmartSport sportinformatikai szoftvere?

A már említett “bajnoki kvalitások” elsajátítását is megkönnyíti a rendszer, amely a hatékony időmenedzsmentet, az edzői visszajelzéseket az eredmények monitorozását és az önértékelést is lehetővé teszi – ezek a tehetségmenedzsment alapjai.

 1. Átlátható nyilvántartói rendszer: a jogosultsági hierarchiának köszönhetően az egyes sportági szereplők csak a hozzájuk tartozó funkcionalitáshoz férnek hozzá, megalapozva a felelősségi körök átláthatóságát. A felhasználói adatok rögzítése, konfigurálhatósága egy egységes rendszerben történik, megkönnyítve az adminisztratív feladatokat és értékes időt nyerve a felhasználóknak, hogy a lényeg a sportról szóljon.
 2. Sportági események lebonyolítása: a két legfontosabb sportági esemény, az edzések és a versenyek szervezését is megkönnyíti a szoftver: edzésnapló, edzéstervek, edzés és versenynaptár, illetve a versenylebonyolítás komplex folyamatát segítő versenyszervező modul biztosítja a hatékony időmenedzsmentet. 
 3. Gördülékeny kommunikáció a sportági szereplők között: a rendszeren belül a sportág szereplői könnyen elérhetik egymást. Az üzenetküldés a sportolók hozzátartozói számára is, amely különösen nagy segítség a kiskorú tehetségek esetében. 
 4. Eredmények nyomon követése: a sportágspecifikus mérési rendszerek, mérőeszközök, pl. GPS órák integrálása is megoldott – egy egységes adatmodell került kialakításra.
 5. Értékelési platform: az eredmények csak adatok, akkor lesz belőlük értékes információ, ha nem csak a számszerűsíthető adatokból, hanem az edzői visszajelzésekből és a sportolói önértékelésekből is értékes következtetések vonhatóak le, ezért a SmartSport rendszere erre is lehetőséget nyújt.

Ez a funkcionalitás kiépíti a tehetségmenedzsment alapjait, hogy hatékonyan segítve a sportági szereplők munkáját, végig vezesse a tehetségeket a bajnokká válás útján. 

A fejlődés iránya

Ha van tér a növekedésre, a fejlődésre, akkor a következő lépés a tehetségmenedzsment útján, hogy ennek az irányát kell meghatározni. Az eredmények és az értékelési rendszer nyomon követése, az átlátható kommunikáció a sportoló és edzője között kulcsszerepet játszik a tehetségek fejlődési görbéjének alakításában.

Amit mérni és ellenőrizni lehet, azon tudunk javítani is. 

Ezért fontos, hogy a tehetségmenedzsment alapjai és a kapcsolódó sportági folyamatok egységes rendszerben, átláthatóan legyenek kezelve. Nincs jobb motivációs faktor, mint a jól reprezentálható fejlődési útvonal, ebben segít a SmartSport.

Motiváció nélkül nem születhetnek bajnokok.

Sportinformatikai szoftvermegoldásunk rugalmasan konfigurálható, a sportági folyamatok változásaihoz mérten, és kiépíti az alapjait egy komplex sportolói profil létrehozásának, ami a tehetségmenedzsment alapköve, különösen az élvonalban.

tehetségmenedzsment alapjai

Felkészülten az élvonalban

Az élvonalban pár másodpercen múlnak a bajnoki címek, ezért a sportolók felkészültségének fizikai és mentális vetülete mellett, sportinformatikai oldalról is meg kell támogatni a tehetségeket.

A legkorszerűbb, mesterséges intelligenciára épülő technológiák döntő szerepet fognak játszani a tehetségazonosításban és a tehetségmenedzsmentben, ezért a SmartSport jövőbeli fejlesztési irányának az alapjait is lefektettük, amely lehetővé teszi egy komplex sportolói profil kialakítását a mesterséges intelligencia segítségével. A bajnoki cím látszólag néha a másodperceken és a véletlenen múlik az élvonalban, ugyanakkor fontos, hogy pontosan tudják a sportszakmai kulcsszereplők: mi játszódott le a döntő pillanatban és hogyan vezethető vissza a felkészülési folyamatra.

Túl a dobogó tetején 

Könnyű megszédülni a dobogó tetején, de az első helyezettből akkor lesz igazi bajnok, hogy ha felismeri: a folyamatos fejlődés a siker titka, ebben segítenek a tehetségmenedzsment alapjai. Nem a bajnoki cím megszerzése a cél, hanem a sikeres karrier út. A SmartSport sportmenedzsment rendszere kitűnő alapokat szolgáltat a tervezhetőségre és a hosszú távú fejlődési pálya támogatására.

Ugyanakkor, nem minden sportolóból és ígéretes tehetségből lesz bajnok, de fontos kiemelni, hogy nem vész el a tehetségmenedzsmentbe fektetett idő és energia. 

A sportolók civil életben való érvényesülését is nagyban segíteni tudja egy egységes tehetségmenedzsment program. A már említett bajnoki kvalitások olyan személyiség jegyek, amelynek a kifejlesztését nagyban segítheti egy jól behatárolt keretrendszer alapján működő tehetségmenedzsment: ez a munkerőpiacon is kitűnően kamatoztatható a sportolók számára, akár edzőként, sportmenedzserként, vagy más területen szeretnének elhelyezkedni.

tehetségmenedzsment alapjai

SmartSport: egységben az erő

A sportstratégiai döntések egységes rendszerben vezetése a tehetségmenedzsment egész folyamatára, ezáltal a sportág egész életére pozitív hatással van.

Egy helyről könnyebben elérhetőek a közös sikerek.

Jól megalapozott sportstratégiai döntések, csak egy komplex elemzői felület és egységes nyilvántartói rendszer alapján születhetnek, úgy, hogy közben akadálytalan az információ áramlása a sportági kulcsszereplők között: ebben segít a SmartSport sportinformatikai szoftvere, amely a sportolók, az edzők, az egyesületek és a szövetségek munkáját egyaránt hatékonyan támogatja.

Kérjük ossza meg cikkünket a kedvenc csatornáján, vagy küldje el ismerőseinek.

Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések

sportinformatika
Sportinformatika

Sportinformatika, ahogy mi látjuk

Sport és informatika A sport már ősidők óta átszövi az életünket, és bár nem szoktunk rá így tekinteni, de mostanra az egyik legmeghatározóbb iparággá vált a világon. Már régen nem

Tovább olvasom »

legyél mindig naprakész

Ne maradj le újdonságainkról

Scroll to Top